Inclusie begint niet bij techniek, maar bij menselijkheid
Digitale toegankelijkheid wordt vaak versmald tot een technische kwestie. Een setje vinkjes, richtlijnen, een verplichte audit misschien. Maar digitale inclusie raakt iets veel fundamentelers: het recht van ieder mens om mee te doen. In een wereld waarin het leven zich steeds vaker online afspeelt – van onderwijs tot zorg, van werk tot overheid – is het internet een poort naar de samenleving. Als die poort voor sommige mensen gesloten blijft, hebben we een collectief probleem.
Wie sluit je buiten als je niet toegankelijk bent?
Toegankelijkheid gaat over veel meer dan mensen met een visuele beperking. Het gaat ook over mensen met dyslexie, kleurenblindheid, beperkte handfunctie, tijdelijke beperkingen door ziekte of letsel, mensen met een prikkelgevoeligheid, laaggeletterden, anderstaligen of ouderen die niet met technologie zijn opgegroeid. Digitale drempels raken grote groepen mensen – vaak zonder dat organisaties het doorhebben.
En juist dat maakt het schrijnend: uitsluiting gebeurt vaak onbewust. Maar het effect is er niet minder om. Formulieren die niet met een schermlezer te gebruiken zijn. Video’s zonder ondertiteling. Interfaces vol afleiding en onduidelijke navigatie. Het zijn kleine keuzes in design en techniek met grote gevolgen voor wie niet mee kan doen.
Inclusie is geen nice-to-have
Toegankelijkheid is geen extraatje of maatschappelijke bonus. Het is essentieel. Vanuit mensenrechtenperspectief, maar ook vanuit praktisch en economisch oogpunt. Een toegankelijke website is gebruiksvriendelijker, sneller, beter vindbaar én toekomstbestendig. Steeds meer wetgeving – zoals de EAA – maakt toegankelijkheid bovendien verplicht voor veel organisaties. En terecht.
Van verplichting naar kans
Toegankelijkheid mag dan wettelijk verplicht worden, maar het is bovenal een kans. Een kans om als organisatie te laten zien dat je mensen centraal stelt. Dat je meebeweegt met een inclusieve samenleving. Dat je digitaal vakmanschap koppelt aan ethisch bewustzijn. De eerste stap? Een toegankelijkheidsonderzoek dat inzicht biedt in hoe jouw website of app presteert voor alle gebruikers.