Tips
24 April 2025

Vijf praktische tips om je website direct toegankelijker te maken

Toegankelijkheid klinkt soms als iets groots, iets dat alleen developers of specialisten kunnen aanpakken. Maar in de praktijk zijn er verrassend veel dingen die je direct kunt verbeteren, zonder dat je de hele website hoeft te verbouwen. En vaak leveren die verbeteringen niet alleen winst op voor gebruikers met een beperking, maar ook voor iedereen die je website bezoekt.

Hieronder vind je vijf concrete tips die je vandaag nog kunt toepassen:

1. Schrijf duidelijke linkteksten

Links zoals "klik hier" of "lees meer" zijn frustrerend voor gebruikers die met een screenreader werken. Ze weten niet waar de link naartoe leidt. Zorg dat de linktekst beschrijft wat iemand kan verwachten, zoals: "Lees meer over onze trainingen voor digitale toegankelijkheid."

2. Let op kleurcontrast

Een tekst in lichtgrijs op een witte achtergrond? Dat is niet alleen slecht leesbaar, het is ontoegankelijk. Zorg dat je kleurgebruik voldoet aan de WCAG-contrastvereisten. Gebruik bovendien nooit kleur als enige manier om iets te verduidelijken, zoals foutmeldingen die alleen rood zijn, zonder extra tekst.

3. Maak je content logisch en overzichtelijk

Structuur helpt. Gebruik koppen op een logische manier (H1 voor de paginatitel, H2 voor secties, enz.), vermijd lange lappen tekst en zorg dat je formulieren duidelijk en overzichtelijk zijn. Dit helpt mensen met cognitieve beperkingen én maakt je content prettiger voor iedereen.

4. Zorg dat je website te gebruiken is met alleen een toetsenbord

Niet iedereen gebruikt een muis of trackpad. Je site moet goed navigeerbaar zijn met alleen de tab-toets, inclusief formulieren, menu’s en knoppen. Test dit zelf: gebruik eens een kwartier je site zonder muis of trackpad. Je zult misschien wel verbaasd zijn over de beperkingen die je dan tegenkomt.

5. Voeg altijd tekstalternatieven toe aan afbeeldingen

Een afbeelding zonder alt-tekst betekent voor screenreadergebruikers: "iets" staat hier – maar wat? Zorg dat afbeeldingen betekenisvolle alt-teksten krijgen. En gebruik lege alt-attributen (alt="") voor decoratieve afbeeldingen, zodat ze worden overgeslagen.

Extra tip: Laat een audit uitvoeren

Twijfel je of je website echt toegankelijk is? Laat een WCAG-audit uitvoeren door specialisten. Zo weet je precies waar je staat en wat er beter kan. Het is vaak de snelste weg naar duurzame toegankelijkheid.

Tags
Digitale toegankelijkheid
UX design
Auteur
Co Peters
Specialist UX en digitale toegankelijkheid
Toegankelijkheidsstrateeg met gevoel voor eenvoud en gebruiksgemak – woont in een tiny house en bouldert regelmatig.

Meer artikelen